Obiceiurile personale, ajută sau blochează acestea ceea ce vreau să construiesc?

Adaptarea este cuvântul cel mai des folosit în vremuri de schimbare, însă un răspuns mai puternic este dat de Transformare. Cine voi deveni? Ce obiceiuri mă vor susține în noua normalitate care ca veni?

Obiceiurile sunt o parte importantă din rutina zilnică a fiecaruia. Fie că îți dai seama sau nu, viața ta este o însumare a obiceiurilor tale. Ești în forma fizică pe care ți-o dorești sau nu, este rezultatul unor obiceiuri. Ești mulțumit(ă) sau nemultumit(ă), este iarăși rezultatul obiceiurilor tale. Ceea ce faci în mod repetat, sau la ce te gândești cel mai mult în fiecare zi, ajung în cele din urmă să formeze identitatea ta. Obiceiurile sunt extrem de importante, atât la nivel personal, cât și la nivel organizațional, deoarece succesul e dat nu de acele strategii și decizii marețe, ci de micile obiceiuri care fac parte din rutina zilnică.

Ce obiceiuri simți că te-au ținut pe loc până acum?

 • Mănânci prea mult, chiar și atunci când nu îți e foame
 • Petreci prea mult timp pe canalele de socializare sau la TV
 • Nu mai ai timp pentru sport
 • Amâni activități importante
 • Vrei să economisești, însă cheltui impulsiv
 • Fumezi și poate nu reușești să renunți

Obiceiurile sunt întărite de o recompensă. Uneori eu ușor să vedem recompensa, alteori nu. Iar dacă în trecut nu ai reușit să schimbi un obicei sau schimbarea nu fost una de durată, poate fi din cauza concentrării pe comportament sau rezultat, și nu pe schimbarea identității atunci când căutăm să îmbunătățim anumite aspecte.

Dacă îți spui: „Vreau să slăbesc 5 kg (rezultat) și dacă țin dieta, atunci voi fi slab (comportament)”, fără să iei în considerare convingerile care stau la baza acțiunilor tale și fără să schimbi modul în care te vezi, atunci vechea identitate te va sabota. Pe lângă acestea, uneori nici mediul nu e cel mai potrivit pentru a susţine noile obiceiuri.

O dată înţeles modul în care acţionezi, împreună cu alte câteva „trucuri” pentru a face schimbarea ușor de implementat, poţi să creezi transfomarea pe care ţi-o dorești.

Si ce moment mai bun de a implementa un obicei nou, decât acum când toată lumea e în schimbare? Cine vei fi și ce obiceiuri te vor susține? Cum faci ca acest obicei să fie unul de  durată?

Lasă un comentariu

Abonează-te la Newsletter pentru doza săptămânală de inspirație.

Vei primi gratuit ghidul „Trauma și Relațiile”.

Un ghid menit să-ți aducă înțelegere asupra rănilor din copilărie și cum se manifestă în viața de adult.


  Categorii

  Abonează-te la Newsletter pentru doza săptămânală de inspirație.

  Vei primi gratuit ghidul „Trauma și Relațiile”.

  Un ghid menit să-ți aducă înțelegere asupra rănilor din copilărie și cum se manifestă în viața de adult.

   doyoumind? e aici să-ți întindă o mână în cele mai vulnerabile momente.