[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

De ce e nevoie de motivație?

Motivația ne pune în mișcare, spre acțiune în realizarea unui obiectiv. Este forța invizibilă care susține îndeplinirea cu succes a unor activități propuse, fie de sine, fie de către altcineva.

Cu siguranță știi cum e să te trezești dimineața, să sari repede din pat și să te apuci de lucru. Fie că e un proiect nou pe care abia îl începi, sau ești aproape de finalizarea unuia mai vechi, abia astepți să te trezești, pui rapid de o cafea, apoi cu ceașca plină și mirosul de cafea proaspăt facută, te așezi la birou. Şi parcă îți tresare așa inima în piept de nerăbdare, curiozitate și anticipare la gândul că prinde formă. Mai adaugă faptul că ai posibilitatea să pui în practică cunostințele, ideile pe care le ai de atâta timp și asta îți aduce o enormă satisfacție.

Sau a trecut atât de mult timp de când nu ai mai avut o astfel de zi, încât îți vine greu să crezi că mai există?

Dacă te regăsești în cea de-a doua variantă, poate ai ajuns să te întrebi ce se întamplă și ce e de facut?

Ce este motivația?

La baza motivației stau acele lucruri pe care fiecare din noi le considerăm importante. Acestea diferă de la o persoană la alta, însă ce au în comun este faptul că  le considerăm valoroase. Atât de valoroase, încât ne dictează modul în care investim energia, dacă merită sau nu să facem ceva. Deci o lipsă a motivației ar putea fi din cauză că acea activitate nu are criteriile necesare să te pună în mișcare. Să-ți dau un exemplu: pentru cineva care consideră foarte importantă aprecierea la locul de muncă, lipsa acesteia va duce la o lipsă de implicare sau scăderea performanței.

Să mai luăm o perspectivă și să ne întoarcem către fizică. Anume la principiul al III-lea al mecanicii, care mai general formulat zice așa: fiecare acțiune e urmată întotdeauna de o reacție egală și de sens contrar. Ce legatură are cu motivația? Motivația este forța care te pune în mișcare, așadar o dată ce intenționezi să te pui în mișcare, apare forța opusă, numită Rezistență. Cunoscută și sub denumirea “Inamicul Creativității”, este acea forță distructivă din interiorul naturii umane care se ridică de fiecare dată când cineva vrea să facă ceva bun și cu efecte de lungă durată pentru sine. Această forța există în interiorul fiecăruia dintre noi.

Manifestarea rezistenței, este, poate ai ghicit deja: Procrastinarea. Rezistența neobservată la timp, face din procrastinare un obicei.

 „Cei mai mulți dintre noi avem două vieți: cea pe care o trăim și o viața netrăită din interiorul nostru. Între cele două stă Rezistența.”

Sub ce forme apare Rezistența? O voi formula foarte scurt: “Mâine”! Pentru varianta lungă, voi aborda subiectul într-un alt articol. Astăzi mi-am propus doar să aduc în atenție existența acestei reacțiuni și să-ți stârnesc curiozitatea în a observa ce forme ia pentru tine.

Cum poți observa manifestarea rezistenței?

Iată aici trei pași:

  1. Începe – cel mai greu e până te apuci, o dată pus în mișcare, vei putea observa că devine din ce în ce mai ușor să continui. Nu o zic eu, a zis-o Newton 😀 formulând primul principiu al mecanicii: un obiect în mișcare tinde să rămână în mișcare. Probabil te gândesti „Bine bine, dacă îmi era ușor să fac asta, nu mai exista problema”. La ce mă refer aici este să observi ce se întamplă în mintea ta atunci când vrei să te pui în mișcare și amâni: este ceva ce-ți spui, ceva ce vezi sau simți? Apoi doar fă acel prim pas de a te așeza la masa de lucru. Iar în cazul în care nu era evident: navigarea pe rețelele de socializare imediat după ce te-ai așezat nu se iau în considerare, ba mai mult este Rezistența în acțiune.
  1. Observă când te oprești – ce se întamplă chiar înainte să te opresti? (ex. nu mai știi ce să faci, îți lipsesc informații, poate nu știi de unde să le obții, sau ești obosit(ă), te întrerupe cineva și pierzi șirul ideilor, te copleșește multitudinea activităților, etc)
  1. Pauze – secționează ziua sau ceea ce ți-ai propus să faci într-o zi, pe intervale mici de timp (ex. 30 min, astfel ia câte o pauză de 5 min. la fiecare jumătate de oră). Asta te va ajuta să menții focusul pe ce ai de făcut în ziua respectivă.

O dată ce începi să conștientizezi mecanismele din spatele lipsei de motivație, vei avea posibilitatea să schimbi ceea ce nu funcționează. Mai greu să schimbi ceva ce nu cunoști, nu-i așa?

Cum ar fi dacă ai reuși zi de zi să avansezi, să faci câte un pas în direcția a ceea ce ți-ai propus, a viziunii sau a ideilor pe care le ai și nu ai îndrăznit să le pui în practică…încă?

Photo by Jonas Svidras on Pexels

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]